Köszönti ÖNT a Magyar Szocialista Párt Újpesti-Káposztásmegyeri Szervezete!Kérjük, tekintse meg kezdeményezéseinket 2006 október óta!

Kelemen Gyula szobor

Ritka, hogy egy politikus szobrát a pártok és civil szervezetek egyetértésével lehetett megvalósítani. Ezért Kelemen Gyula szobra Újpest összefogásának a szobra. Az ülőalakos szobor felállításról újpesti civil szervezetek kezdeményezésére határozott az önkormányzat.

Kelemen Gyula a Szociáldemokrata Párt egykori vezetőségi tagja volt, aki 1956. november 2. és 4. között a Nagy Imre kormányában miniszteri posztot is betöltött. 1897–ben született. 1921–től bekapcsolódott a szociáldemokrata mozgalomban, később az újpesti szociáldemokraták vezetője volt. Szerkesztette a Jövő című lapot, vezette a Törekvés Takarékpénztár munkáját. Életét a kisemberek, a hétköznapi emberek ügyének szentelte. A II. világháború után az iparügyi minisztérium államtitkára volt. Ellenezte a kommunista hatalomátvételt, védte a szociáldemokrata párt önállóságát. 1948–ban koncepciós perben, az ún. Nitrokémia - ügyben életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. Megjárta az Andrássy út 60 – at is. 1956–ban Nagy Imre kormányának tagja lett. A korábbi vádak alól 1963–ban felmentették. 1973–ban Újpesten hunyt el.
© Copyright 2019 - ujpestertdolgozunk.hu